Επιλογή Σελίδας

 Ηλεκτρονικές Πηγές  

SCOAP3

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) συμμετέχει στο πρόγραμμα του SCOAP3 από το 2014 και δίνει το δικαίωμα σε όλους του Έλληνες ερευνητές του τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών να έχουν πρόσβαση και να δημοσιεύουν στα περιοδικά του SCOAP3 χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Το SCOAP3 είναι μία μοναδική σύμπραξη άνω των τριών χιλιάδων βιβλιοθηκών, σημαντικών φορέων χρηματοδότησης και ερευνητικών κέντρων σε 44 χώρες και 3 διακυβερνητικών οργανισμών. Σε συνεργασία με κορυφαίους εκδότες, το SCOAP3 έχει μετατρέψει τα πιο δημοφιλή περιοδικά στον τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών σε περιοδικά Ανοικτής Πρόσβασης χωρίς κόστος για τους συγγραφείς. Το SCOAP3 πληρώνει κεντρικά τους εκδότες για το κόστος παροχής ανοικτής πρόσβασης, οι εκδότες με τη σειρά τους μειώνουν τα τέλη συνδρομής σε όλους τους πελάτες τους, οι οποίοι μπορούν να κατευθύνουν εκ νέου αυτά τα κεφάλαια για να συμβάλουν στο SCOAP3. Κάθε χώρα συμβάλλει κατά τρόπο ανάλογο με την επιστημονική της παραγωγή στον τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Επιπλέον, τα υφιστάμενα περιοδικά ανοικτής πρόσβασης υποστηρίζονται επίσης κεντρικά, αφαιρώντας κάθε οικονομικό φραγμό για τους δημιουργούς.

Οι ερευνητές μπορούν να δημοσιεύσουν χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση σε όλα τα περιοδικά που συμμετέχουν στο SCOAP3. Τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας παραμένουν στους συγγραφείς και με άδεια CC-BY επιτρέπεται η εξόρυξη κειμένου και δεδομένων. Όλα τα άρθρα διατίθενται ως ανοιχτής πρόσβασης στις ιστοσελίδες των εκδοτών και ταυτόχρονα περιλαμβάνονται στο καταθετήριο του SCOAP3 για περαιτέρω διανομή.

Περισσότερες πληροφορίες και δεδομένα για το SCOAP3 μπορείτε να βρείτε εδώ.

Περιοδικά

 

HEAL-Link Πρόσβαση στις συνδρομές του Συνδέσμου. Παρακαλούμε επιλέξτε:

Αλφαβητικός κατάλογος

Θεματικές κατηγορίες

Εκδότες

Προσοχή! Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή εκτύπωση ολόκληρου του περιεχομένου των τευχών των ηλεκτρονικών περιοδικών που διατίθενται μέσω των Υπηρεσιών του HEAL Link. Επισημαίνεται ότι η χρήση των παραπάνω Υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο σε χρήστες των Ιδρυμάτων-μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για τις προσωπικές εκπαιδευτικές, διδακτικές ή ερευνητικές τους ανάγκες και μόνο. Οποιαδήποτε παραβίαση των παραπάνω όρων ή άλλη μορφή κατάχρησης των Υπηρεσιών αυτών θα σημάνει σοβαρότατες κυρώσεις για τους χρήστες και το Ίδρυμα στο οποίο ανήκουν.

 HEAL-LEGAL      

Το HEALLEGAL  είναι μια υπηρεσία Νομικής Συμβουλευτικής για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαικά Ιδρύματα  και αναπτύχθηκε από το Σύνδεσμό Ελληνικών Ακαδημαïκών Βιβλιοθηκών. Δίδονται Νομικές Συμβουλές για τα εξείς θέματα:

Πνευματική Ιδιοκτησία

Σε αυτό το σημείο παρουσιάζονται τα βασικά γνωρίσματα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας τόσο ως κλάδου Δικαίου, όσο και ως εργαλείου που χρησιμοποιείται από ένα ευρύτατο φάσμα προσώπων, φυσικών και νομικών, που τοποθετούνται στο σύνολο του φάσματος της δημιουργικής δραστηριότητας: από συγγραφείς, εκτελεστές καλλιτέχνες και παραγωγούς, μέχρι μαθητές, βιβλιοθήκες, καθηγητές και προγραμματιστές.

Αναλυτικότερα, βοηθά τον αναγνώστη:
– Να διακρίνει την πνευματική ιδιοκτησία από άλλες ομοειδείς άλλα όχι ταυτόσημες κατηγορίες δικαιωμάτων (π.χ. βιομηχανική ιδιοκτησία) ή από άλλα συναφή αλλά όχι ταυτιζόμενα δικαιώματα (π.χ. συγγενικά δικαιώματα ή το ιδιόρρυθμο δικαίωμα του δημιουργού βάσεων δεδομένων).
– Να κατανοήσει το αιτιολογικό της ύπαρξης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την άποψη της οικονομικής λειτουργίας του δικαιώματος
– Να κατανοήσει το αιτιολογικό της ύπαρξης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας από την άποψη της σύνδεσης του δημιουργού με το έργο πνευματικής ιδιοκτησίας.

Προσωπικά Δεδομένα

Στο σημείο αυτό δίνεται μια γενική εικόνα των βασικών εννοιών και διαδικασιών γύρω από τα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την επιτυχή αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων προστασίας τους που μπορεί να προκύψουν στο πλαίσιο τήρησης αποθετηρίων.

Δημόσια Δεδομένα

Σκοπός του παρόντος κεφαλαίου είναι να παρουσιάσει τα βασικά νομοθετήματα που σχετίζονται με την Ανοικτή Διακυβέρνηση και τα Ανοικτά Δεδομένα στην Ελλάδα, τις σχέσεις μεταξύ τους, τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνουν τους στόχους της ανοικτής διακυβέρνησης (διαφάνεια, συμμετοχή, λογοδοσία) και το εύρος της ανοικτότητας που προσφέρουν στον πολίτη μέσω των υποχρεώσεων που επιβάλλουν στη δημόσια διοίκηση.

Πολιτιστική Κληρονομιά

Η νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει τον τρόπο παραγωγής και διακίνησης ψηφιακών υποκαταστάτων μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με δεδομένο ότι οι περισσότερες ψηφιοποιήσεις αρχαιολογικών αντικειμένων υπάγονται στις σχετικές ρυθμίσεις, είναι χρήσιμο για τον ερευνητή, το βιβλιοθηκονόμο και το διδάσκοντα να γνωρίζουν τα βασικά σημεία της σχετικής νομοθεσίας για να μπορούν να πραγματοποιούν το έργο τους παραμένοντας μέσα στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος.

Λογισμικό και Διαδίκτυο

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο έχει σκοπό να παρουσιάσει τα βασικά ζητήματα που σχετίζονται με την αδειοδότηση και χρήση αδειών λογισμικού καθώς και τα σημεία στα οποία πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με τη χρήση διαδικτυακών τόπων και υπηρεσιών.

 Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών   

Στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών συγκεντρώνονται όλες οι διδακτορικές διατριβές που έχουν υποβληθεί σε ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά και σε ιδρύματα του εξωτερικού από έλληνες διδάκτορες αναγνωρισμένες από το ΔΟΑΤΑΠ. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με βάση το επιστημονικό πεδίο, την ημερομηνία, το συγγραφέα, τη χώρα, τη γλώσσα και το ίδρυμα.

 Portico      

To Portico είναι μία υπηρεσία που παρέχει τίτλους ηλεκτρονικών περιοδικών. Το σημαντικό έγγυτε στο ότι προσφέρει ένα μόνιμο αρχείο (permanent archive) ηλεκτρονικών επιστημονικών περιοδικών, παρέχοντας μ’αυτόν τον τρόπο προστασία ενάντια στην πιθανή απώλεια πρόσβασης (π.χ. αναστολή λειτουργίας του εκδότη, διακοπή έκδοσης τίτλου, λήξη σύμβασης κ.λ.π.) στο ηλεκτρονικό υλικό του HEAL-Link και διασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή πρόσβαση σ’αυτό.

 JSTOR     

Το περιεχόμενο περιοδικών στο JSTOR που δημοσιεύτηκε πριν από το 1923 στις Ηνωμένες Πολιτείες και πριν από το 1870 αλλού είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε στον κόσμο. Ενθαρρύνουμε την ευρεία χρήση του πρώιμου περιεχομένου περιοδικών, συμπεριλαμβανομένων και για μη εμπορικούς σκοπούς. Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στην ενότητα  Όρους και Προϋποθέσεις Χρήσης

 Οργανισμοί-Εκδότες που παρέχουν ανοιχτή πρόσβαση (Open Αccess)  σε όλα ή κάποια από τα περιοδικά τους  

Προσοχή! Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή εκτύπωση ολόκληρου του περιεχομένου των τευχών των ηλεκτρονικών περιοδικών που διατίθενται μέσω των Υπηρεσιών του HEAL Link. Επισημαίνεται ότι η χρήση των παραπάνω Υπηρεσιών επιτρέπεται μόνο σε χρήστες των Ιδρυμάτων-μελών του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για τις προσωπικές εκπαιδευτικές, διδακτικές ή ερευνητικές τους ανάγκες και μόνο. Οποιαδήποτε παραβίαση των παραπάνω όρων ή άλλη μορφή κατάχρησης των Υπηρεσιών αυτών θα σημάνει σοβαρότατες κυρώσεις για τους χρήστες και το Ίδρυμα στο οποίο ανήκουν.

DOAJ (Directory of Open Access Journals)

ERCIM

HighWire Press (Free Access)

HighWire Press For Librarians

Hikari Ltd. (Open Access)

NUMDAM (Open Access

NUMDAM is the reference French digital mathematics library set up by Cellule MathDoc with the assistance of a network of partners.

Project Euclid (Open Access)

Resources for researchers include information and tutorials for searching and navigating Project Euclid, accessing individual accounts, pay per view, print on demand and more.

Project Euclid offers access to a growing platform of high-quality, peer-reviewed journals, monographs, and conference proceedings in the fields of theoretical and applied mathematics and statistics. Approximately 70% of content is openly available without a subscription, but if you are unable to access desired articles, Project Euclid offers pay per view and print on demand options on select publications, or you may contact your library to request institutional subscription access.

Project Euclid proudly supports MathJax, an open source JavaScript display engine for TeX or MathML-coded mathematics that works in all modern browsers. For more information about MathJax, visit mathjax.org.

Project Euclid for Librarians