Επιλογή Σελίδας

Podcasts

Εισαγωγή

To podcasting είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν μια συζήτηση όποτε το ζητήσουν (αντίστοιχα όταν υποστηρίζεται βίντεο ονομάζεται vidcasting ή video podcasting, videocasting, και vodcasting). Ο όρος ραδιόφωνο έχει χαρακτηριστεί λανθασμένος για την περιγραφή ενός podcast καθώς τα podcast είναι ψηφιακά αρχεία και όχι ραδιοκύματα, και σε αντίθεση με το ραδιόφωνο έχουν διάρκεια στον χρόνο, και δεν απαιτούν εξοπλισμό μεγάλου κόστους. Τα podcast μπορούν να δημιουργηθούν από καθένα που διαθέτει μικρόφωνο, λογισμικό ηχογράφησης, και σύνδεση στο internet. Υπάρχουν επίσης πολλά videocast και podcast τα οποία έχουν δημιουργηθεί από οργανισμούς όπως το BBC, και την Deutsche Welle.

Αναφέρθηκε πρώτη φορά το 2004 σε ένα άρθρο του Ben Hammersley στη Guardian. Ο όρος “podcast” είναι παράγωγος του iPod (i: internet, pod: χέδρωπας, κέλυφος μπιζελιού) φορητής συσκευής μουσικής της Apple και του broadcast.[1]. Αν και είναι σαφές και κοινώς αποδεκτό ότι ο όρος έχει να κάνει με το iPod που αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Apple, για να αποφευχθούν προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων το podcast αποκαλείται και Personal On Demand broadCAST. Ο Adam Curry, ο οποίος δημιούργησε το δημοφιλές πρόγραμμα iPodder το οποίο είναι λογισμικό podcatcher, αυτοαποκαλείται «podfather» («πατέρας των podcast») και έχει γίνει γνωστός για παραποίηση άρθρων για το podcasting στην αγγλική Βικιπαίδεια, τα οποία προσπαθούσε να κάνει να υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο πρώτος παραγωγός. Στην πραγματικότητα, αν και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη του podcasting δεν ήταν ο πρώτος podcaster[2].

Τρόποι μετάδοσης των podcasts

 Η λειτουργία του έχει ως εξής: Ο παραγωγός ηχογραφεί τις εκπομπές του και τις ανεβάζει στο Ίντερνετ (συνήθως σε μορφή MP3 ή M4A) — στον διαδικτυακό εξυπηρετητή του ή σε ένα διαδικτυακό αρχείο όπως το Internet Archive — απ’ όπου οι χρήστες μπορούν να το κατεβάσουν και να το ακούσουν όποτε θέλουν. Για να γίνεται αυτόματα η μετάδοση των podcast συνήθως χρησιμοποιούνται blogs (για αυτό και τα podcast ορισμένες φορές ονομάζονται «audioblogs» («ακουστικά blogs»), στα οποία υπάρχουν άρθρα με συνδέσμους με το αρχείο ήχου. Υπάρχουν podcatchers, προγράμματα δηλαδή που λαμβάνουν podcast. Αυτά χρησιμοποιούν τα RSS feeds των blogs που συνήθως χρησιμοποιούνται για podcast, και βρίσκουν το αρχείο ήχου, το οποίο κατεβάζουν αυτόματα. Οι χρήστες μπορούν επίσης να το μεταφέρουν σε ένα κινητό ή σε μια συσκευή αναπαραγωγής ήχου και να το ακούσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Εξοπλισμός για τα Podcasts

  • Μικρόφωνο – χρειάζεται ένα καλό μικρόφωνο ώστε ο ήχος να είναι καθαρός.
  • Pop φίλτρα μικροφώνου για να κρατάνε την φωνή καθαρή.
  • Πρόγραμμα –ένα audio editing πρόγραμμα.

Το Audacity είναι δωρεάν και εύκολο στη χρήση του για αρχάριους χρήστες.

  • Σύνδεση στο Internet

Δημιουργώντας podcasts

Για την δημιουργία ενός podcast θα πρέπει να είναι έτοιμο το κείμενο που θέλουμε να ηχογραφήσουμε και να έχουμε υπολογίσει το χρόνο ηχογράφησης.

Με τα εξειδικευμένα λογισμικά προγράμματα Podcasts μας δίνεται η δυνατότητα δοκιμών όσον αφορά τον ήχο και την ομιλία έως ότου φθάσουμε στην απόδοση μίας καλής ηχογράφησης.

Δωρεάν podcasting λογισμικά προγράμματα: